Då var det måndag igen och dags att gå igenom butikernas reklamblad på nätet! Jag satte ett -EJ REKLAM TACK!- klistermärke på dörren för tre år sedan vilket alla utdelare har respekterat! Gud så skönt att slippa en massa reklam som dräller ned i brevinkastet som stressar och sedan ska man bära bort eländet till återvinningen också! Och vilket slöseri med papper och energi! Urdumt!
Nää jag förstår inte att jag inte kom till skott tidigare…det var väl det där ”man kan ju missa något!” Men det gör man inte! för reklambladen ligger ute på nätet innan de har hunnit dela ut dem! man upptäcker fynden först…innan de tar slut!
En liten länklista till hemsidornas kampanjblad ( en del butiker har lokala erbjudanden, sök efter din lokala butik för rätt information):
Ansökan tas emot från personer ”…inom Östervåla församling bosatta redbara och skötsamma personer, vilka äro för sig eller för sin familj i behov av hjälp…” (Karl Magnus Rönnboms och August Rönnboms testamente, 1938).
Letar du efter ätliga blommor för att piffa upp din matlagning? Historiskt har man länge använt blommor i matlagning, främst som en garnering eller dekoration. Men under de senaste åren har fler upptäckt värdet av blommorna som krydda.
Fördelar med ätbara blommor
Om broccoli, blomkål, gräslök, rädisa eller olika bladgrönsaker som spenat, ruccola går i blom är det bara att ta tillvara på dessa. Växterna får en andra chans.
De läkande egenskaperna hos många blommor är inte att förringa. Ringblomma och fläderblommor hjälper matsmältningen, minskar feber och stimulera immunförsvaret. Kamomill och lavendel lindrar stress. Kaprifol och isop lindrar luftvägsbesvär och lugnar mage och tjocktarmen. Kungsljus kan hjälpa sjukdomar i andningsorganen, lindra smärta, huvudvärk och ge ro, blomsterkrasse innehåller naturliga antibiotiska egenskaper, och rödklöver är en utmärkt blodrenare. Violer och penséer har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för andningsorganen. Rölleka drar ihop blodkärlen och minskar feber och förkylningssymptom.
Blommorna på gräslök, ringblommor, blomsterkrasse, portlak, rosor och persilja är rika på C-vitamin, liksom ogräset maskros som även är rikt på A-vitamin och flera nyttiga mineraler.
Många av de vanliga örtblommorna, såsom basilika, gurkört, rosmarin, dill, oregano, timjan och mynta har samma smak och medicinska värde som bladen, bara inte lika intensiva. Den sistnämnda har lugnande effekt på magen och hjälper matsmältningen.
Kamomill och ringblomma är milda till teer
Skörda och använda blommor i maten
Plockar man blommorna tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har de mest arom. Blommorna kan ha olika användningsområden, som i eller på bakverk, att smaksätta smör, i oljor och vinäger, i drycker och teer, dekorera mat, toppa och krydda sallader. Krassens blomknoppar läggas in och användas som falsk kapris. Squash, zucchini och dagliljeblommor kan friteras som de är, paneras eller fyllas med färskost, tonfiskröror eller äggsallad. Prova att frysa några blommor i isbitar att smaksätta sommardrinkarna med. Penséer, violer, syrener, nejlikor och rosenblad kan kanderas och användas som dekor på efterrätter.
Zucchiniblommor är goda att fylla eller fritera
Viss försiktighet med ätbara blommor
Plocka inte blommor nära vägkanten. Använd inte heller ettåriga blommor som du inte odlat från frö eller stickling själv. T ex köpta penséer eller pelargoner kan ha besprutats eller kan innehålla retarderingsmedel. Medan vissa blommor är giftiga, såsom fingerborgsblomma, tomat eller potatisblomma, så finns det en hel del som helt enkelt inte smakar gott. Det finns även en regel om att ju starkare doften är, desto starkare är smaken, så provsmaka innan du doserar. Och oftast ska man bara använda blombladen på större blommor, då den vita basen på blomman inte alltid smakar lika bra.
Penséer kan kanderas eller användas i sallader
Lista över ätliga blommor
SÖTA OCH MILDA:
Anisisop – svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad
Basilika – mild kryddsmak olika sorter har olika smak
Blomsterböna – mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader
Blåklocka – dekoration efterrätter, sallad
Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ, till te
Citronverbena – svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter
Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker
Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning
Isop – te, is, dekoration, socker
Kamomill – te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel
Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad
Knöl- och sommarbegonia – ger lite syrlighet åt sallader
Kungsljus – kronbladen, te
Lind – te, mycket behaglig söt smak och doft
Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is, sirap och likör
Mynta – olika sorter har olika smak, te, dekoration, is
Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse
Oregano – mild kryddsmak
Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is
Rosmarin – mild krydda
Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter
Solros – unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra
Stockros – kanderad, smaksättare i sirap
Temynta – te, smakförhöjare i ris- och pastarätter
Timjan – mild krydda, olika sorter har olika smak
Tulpan – kronbladen smakar grönsallat
Tusensköna – knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg
Zucchini och squash – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan)BLOMMIGA:
Daglilja – mild, som dekoration, fylld, friterad
Dill – kronan som mild smaksättare
Doftpelargon – smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker
Fläder – saft, friterade klasar med smet, champagne
Fänkål – mild anissmak
Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker
Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad
Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé
Tagetes – i sallad, vinägerkrydda, i vinägrettBITTRA:
Cikoria – te, kan användas som smaksättare
Fuchsia – milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad
Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med
Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas
Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris
Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris
Röllika – te, kan användas som smaksättare
Solros – milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter
Sedan tre år tillbaka gör jag egen ringblomsolja på sommaren som jag sedan gör ringblomssalva på. Det är enkelt att göra både själva oljan och salvan och det är väldigt bra att ha en burk ringblomssalva hemma.
Jag smörjer händerna med salvan på hösten och vintern då jag alltid får supertorra händer och ibland lite eksem. Ringblomssalvan hjälper verkligen och jag skriver mer om ringblommans hudvårdande egenskaper längst ned.
Så här gör jag min ringblomsolja:
Jag plockar en bukett med ringblommor och sedan tar jag loss kronbladen. Jag strör därefter kronbladen på en bit hushållspapper på ett fat eller en bricka där de får torka till sig lite i 1-2 dagar. De ska inte bli helt torkade men tillräckligt torra för att undvika mögel i ringblomsoljan.
Sedan häller jag över kronbladen i en ren och torr glasburk och fyller på med olja så att de täcks. Jag brukar ta hälften mandelolja och hälften olivolja. Och till sist sätter jag på locket på burken. Tänk på att inte skruva åt locket för hårt, det får gärna sitta lite löst åtskruvat.
Sedan får burken med ringblomsolja stå i cirka 2-3 veckor. Ställ burken där det är ljust men inte gassande sol. Rör om i burken med en ren sked eller skaka försiktigt burken var eller varannan dag.
Efter 2-3 veckor är det bara att sila bort blommorna och hälla upp oljan i en flaska.
I år har jag tänkt göra en ny variant på ringblomssalvan som jag brukar göra samt ett läppbalsam! Recepten dyker upp här på bloggen snart ♥
Ringblomma (Calendula Officinalis): Vårdar torr och skadad hud, är sårläkande, bakteriedödande, stimulerar produktionen av kollagen vilket kan göra att ärrbildning minskar, antiinflammatorisk och kan lugna irriterad hud.
Hudvårdsprodukter med ringblomma passar bra vid självsprickor, eksem, svårläkta sår, psoriasis samt vid torr och känslig hud.
10% rabatt Utvalda märken och produkter är exkluderade. Kan inte kombineras med andra rabattkoder. Kan inte bytas mot kontanter. Minimum ordervärde 999 kr.
Lindra dina ilningar: Här är tre enkla produkter som hjälper dig varje dag
Obehagligt – och i många fall onödigt. Ilningar i tänderna drabbar många, men det finns faktiskt en enkel lösning som kan lindra problemet omedelbart.
Och det bästa av allt – du kan tillämpa den hemma.
Kanske stannar du hemma från den blåsiga morgonpromenaden på stranden, skippar förmiddagens kaffekopp eller dricker ljummet, istället för kallt vatten, när du är törstig?
Undviker vardagssituationer
Ilningar i tänderna drabbar många. Ofta känner du av problemet i samband med att du äter eller dricker varmt eller kallt. Men du kan också få ilningar i tänderna om du till exempel ler utomhus en blåsig dag.
En del tycker att problemet är så påfrestande att de undviker olika situationer i vardagen – allt för att slippa obehaget.
En del undviker varm och kall mat och dryck för att slippa känna av ilningarna. Montage: Bigstockphoto.com
Så lindrar du dina ilningar
Men du kan faktiskt själv göra något för att lindra dina ilningar – och metoden är inte särskilt invecklad. Det handlar helt enkelt om att borsta tänderna två gånger om dagen med rätt tandkräm och en tandborste med mjuka borst. Komplettera sedan genom att använda en så kallad ilningspenna, för riktad smärtlindring, när det behövs.
Tandkrämen och pennan med tillhörande tandborste med mjuka borst från serien Colgate® Sensitive Pro-Relief™ hjälper dig att lindra dina ilningar. Foto: Colgate
Den smarta teknologin
Alla produkterna ingår i serien Colgate® Sensitive Pro-Relief™, som är framtagen för just ilningar i tänderna. Här hittar du den effektiva tandkrämen, men också få ilningspennan med tillhörande tandborste – en uppfinning som är helt ny på marknaden.
– Med små medel kan du på det här sättet själv förändra din vardag. Eftersom ilningspennan är så liten och diskret går det dessutom ta med sig den och du kan använda pennan när som helst under dagen upp till två gånger, säger tandläkare Lone Lenes, Colgate.
Det som gör serien Colgate® Sensitive Pro-Relief™ så speciell är den kliniskt bevisade Pro-Argin-teknologin. Den angriper problemet, medan de flesta andra produkterna mot ilningar istället främst lugnar smärtan.
– Det är trist att så många drabbas av ilningar i tänderna. Med Colgates produkter kan du snabbt och enkelt lindra den obehagliga känslan. Du slipper uppleva obehag och kan fokusera på annat istället, säger tandläkaren Lone Lenes.
* Rabatten kan användas på ICA, Coop, Willys, Citygross mfl. Alla personuppgifter som överförs, behandlas enligt personuppgiftslagen och kommer endast att användas i samband med att du får rabatten.
Då var det måndag igen och dags att gå igenom butikernas reklamblad på nätet! Jag satte ett -EJ REKLAM TACK!- klistermärke på dörren för tre år sedan vilket alla utdelare har respekterat! Gud så skönt att slippa en massa reklam som dräller ned i brevinkastet som stressar och sedan ska man bära bort eländet till återvinningen också! Och vilket slöseri med papper och energi! Urdumt!
Nää jag förstår inte att jag inte kom till skott tidigare…det var väl det där ”man kan ju missa något!” Men det gör man inte! för reklambladen ligger ute på nätet innan de har hunnit dela ut dem! man upptäcker fynden först…innan de tar slut!
En liten länklista till hemsidornas kampanjblad ( en del butiker har lokala erbjudanden, sök efter din lokala butik för rätt information):